جمعه، 5مردادماه1397، شهرستان بردسکن، مسجد جامع و مصلای شهر، خطیب: حجتالاسلام امینی.
سلام علیکم و رحمة اللّه. أعوذ بِاللّه مِنَ الشَيطانِ الرَجيِم. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم. الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ نَحْمَدُهُ وَ نَسْتَعينُهُ وَ نَسْتَغْفِرُهُ وَ نَسْتَهْديهِ وَ نَتَوَکَّلُ عَليه وَ نُصَلّی وَ نُسَلِّمُ عَلیٰ حَبيبِهِ وَ نَجِيبه سیدِ رُسُلِهِ وَ حافِظِ سِرِّهِ بَشيرِ رَحْمَتِهِ وَ نَذيرِ نِقْمَتِه أَبی القاسِم المُصْطَفیٰ مُحَمَّد وَ عَلیٰ آلهِ الاَّطیَّبینَ الاَّطهَرینَ المَعصُومینَ المُنتَجَبین وَ لا سِیَّما بَقیَّةِ اللّهِ فِی الأرَضین وَ اللَّعْنَهُ دائِم عَلىٰ أَعْدَائِهِمْ اعداءِ اللّه مِنَ الان إلی يَوْمِ لِقاء اللّه اوصيکم وَ اوصی نَفسیِ عباد اللّه بِتَقوی اللّه.
خودم و شما نمازگزاران، برادران و خواهران را به رعایت تقوای الهی و دوری از گناه و معصیت سفارش میکنم و بر اتصاف به تقوا، برای خودم و شما نمازگزاران، سنگرنشینان جمعه، از خداوند متعال و منان استعانت و استمداد میجویم.
در ادامۀ مطالب و مباحث هفتههای گذشته در خطبۀ اول، سومین هدیهای که دربان بهشت از ما مطالبه میکند و ما میباید در همین دنیا و با این عمری که خداوند به ما داده است، تهیه کنیم، رسول گرامی اسلام، حضرت محمدبنعبدالله(ص) فرمودند: «وَ إِنْفاقُ اْلمالِ فِی طَاعَتِهِ» سومین هدیۀ دربان بهشت، این است که انسان در راه طاعت خدا و یا به عبارت دیگر «فِی سَبِيلِ اللّهِ» از دارایی خودش، از مال خودش و از اعتبار و آبروی خودش انفاق کند. اهل بزل و بخشش در راه خدا باشد. اگر این ویژگی رو خدا به ما داد که در راه خدا انفاق کردیم، از مالمون گذشتیم، مجوزی برای ورود به بهشت، خداوند به ما عنایت میکند. در موضوع انفاق، چند نکته قابل توجه هست، اول اینکه عزیزان ما باید بدانیم بینش هرکسی سنگ زیربنای انفاق باشد؛ یعنی انسان چه نگاهی دارد به این عالم، چه بینشی دارد از این عالم، برداشتش چی هست، اعتقادات به عبارت دیگر. قائل به خالقی برای این عالم هست. آن خالق، رازق هم هست و یکی از چیزهای که خداوند دوست دارد، انفاق هست. این بینش سنگ زیربنای انفاق اوست و انگیزۀ شخص انفاقکننده و منفق درحقیقت ارزش انفاق او را بالا میبرد. به چه انگیزهای انسان انفاق میکند؟ بهطورکلی و اجمالاً در این هفته عرض میکنم که د نوع نگرش در انفاق هست؛ یعنی انگیزه برای کسیکه انفاق میکند، دو نوع گفته شده است: یکی انفاق مؤمنانه، یعنی انسان باایمان، با اعتقاد به خداوند متعال و با پذیرش همۀ دستورات خداوند، انسان انفاق میکند. این را ما اجمالاً میگیم انفاق مؤمنانه. در مقابل این انفاق، یک انفاق منافقانه هم هست که این دو نوع انفاق، قابل تعریف هست و هرکدام نشانههایی دارد و انفاق مؤمنانه، انفاق خوب به عبارت دیگر دارای نشانههایی و انگیزههایی است. یکی از آنها که من در این هفته بهاجمال در خطبۀ اول فقط عرض میکنم، این است که کسیکه از روی ایمان انفاق میکند، هدف او و انگیزۀ او حلب رضایت خداوند متعال هست. هیچ انگیزهای غیر از جلب رضای خدا برای انفاق خودش ندارد. این سرآمد همۀ انگیزهها در انفاق انسان مؤمن هست. لذا در سورۀ مبارکۀ دهر، آیۀ 9 تا 10، خداوند متعال میفرماید کسانیکه انفاق میکنند و در انفاقشان خشنودی فقط خدا را طلب میکنند، حرفشان این است همراه با انفاقشان که: ) إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللّهِ لا نُرِيدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُورًا ( حرفشان این است، انفاق میکنند، اعتقادشون به خداوند متعال هست، انگیزه جز رضای خدا ندارند و به زبانشان هم مییارند، میگن: ) إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللّهِ( ما شما رو اطعام میکنیم، بزل و بخشش به شما میکنیم، انفاق میکنیم، فقط برای رضای خدا ) لِوَجْهِ اللّهِ ( برای تحصیل رضای خدا. و ما از شمایی که بهتون انفاق کردیم، هیچی توقع نداریم. نه پاداش از شما میخواهیم و نه حتی تشکر از شما میخواهیم. خیلی درجۀ بالایی است اگر انسان بتواند تمرین کند که در انفاقهایی که انجام میدهد، از طرفی که مورد انفاق او قرار گرفته است، نه پاداشی مطالبه بکند و حتی نه تشکری از او بخواهد. خیلی انسان باید بزرگ بشه که به این مرحله برسه و با تمرین میشود رسید اگر صددرصد انسان نتواند به این درجه برسه، حداقل هشتاد درصد رو میتواند درک کند؛ چون اگر قابل دستیابی نبود، خداوند متعال برای ما در قرآن ذکر نمیکرد که ما از قرآن میخوایم درس بگیریم، میخوایم زندگیمون رو قرآنی کنیم. یک مطلب محالی رو خداوند برای ما در قرآن نمیآورد؛ لذا این اولین انگیزه برای انفاق مؤمنانه جلب رضای خداست.
خب، برای اینکه ما در این قسمت موفق بشیم و بتوانیم با این انگیزۀ خالص و خدایی انفاق بکنیم، چند تا موضوع اگر مدنظرمان قرار بگیرد، راحتتر انسان به این مرحله میرسد: اول اینکه ما بدانیم هرچه را که انفاق میکنیم، خداوند متعال برای ما جبران میکند. دیگه انسان نگرانیای ندارد. انگیزهای جز رضای خدا برایش به وجود نمییاد. خداوند میخواد جبران کنه. اگر خدا میخواد جبران کنه، انسان برای خدا هم باید کارش رو انجام بدهد. ) وَ ما أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَیْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ ( هرچی شما از مالتون انفاق کنید، خداست که خلاصه جای آنچه را که ما انفاق کردیم، میخواد پر کند و جایگزین اون رو خدا میخواد به شما بده. با این ایمان، انسان انفاق بکند. قطعاً زودتر به مقصد میرسیم و میتوانیم نیتها رو خالص کنیم.
دومین موضوعی که اگر به اون توجه داشته باشیم و باورمون باشد، باز انفاق «فِی سَبِيلِ اللّهِ» برایمان راحتتر میشود، این است که صدقهای که انسان میدهد از مال خودش، انفاقی که میکند، از مال و ثروت او درواقع کم نمیکند. باز دراینرابطه پیامبر گرامی اسلام فرمودند: «ما نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مالٍ» هرچه را انسان صدقه از مال خودش به دیگران داد، هرچه را انفاق کرد در راه خدا، این از مال او کم نمیکند. این فرمایش رسول گرامی اسلام هست. نگاه پیغمبر خدا این است. باور ما هم باید همین باشد که خداوند جایگزین میکند و از مال ما کم نمیشود. لذا انسانهایی هم که در این وادی قرار میگیرند و در اثر تمرین و نیتهای خوب خودشون اهل انفاق میشوند، خودشون هم گاهی به زبان مییارن، میگن ما هرچقدر در راه خدا میدیم، از مال و ثروتمون احساس میکنیم کم نمیشود و حق هم همین است.
سومین نکتهای که ما اگر به او اعتقاد و باور داشته باشیم، انفاق در راه خدا و با انگیزۀ «فِی سَبِيلِ اللّهِ» رو برای ما راحتتر میکند، این است که خداوند وفاکنندهترین موجودات هست در این عالم به آنچه که وعده داده است. خب خدا وعده داده است که شما انفاق بکنید، من جایگزین اون رو برای شما مییارم. خداوند وعده داده است که انفاق شما از مالتون کم نمیکند. این رو ما قبول داشته باشیم که این قول خداست، وعدۀ خداست و خداوند هم وفاکنندهترین اشخاص یا موجودات به قول و سخن خودش هست که فرمود: «وَ مَنْ أَوْفُوا بِعَهْدِی مِنَ اللّه» چه کسی از خدا به وعدهای که داده است، وفاکنندهتر هست؟ هیچکس تو این عالم پیدا نمیشود که مثل خدا به وعدهای که داده است، عمل کند. خدا این قول رو داده است. جایگزین مالی که انفاق میشود رو خودش جبران بکند. جبار هست. خداوند فرموده است به قول پیامبر گرامی اسلام که انفاق از مال شما کم نمیکند. این آیه را هم کنار اینها بذاریم، با این باورهای سهگانه انسان راحتتر در راه خدا انفاق میکند. لذا کسانیکه به انگیزۀ الهی انفاق میکنند، این باورها رو دارند؛ یعنی یک ایمان قوی هم دارند. انگیزههای دیگری هم هست که خواهیم گفت انشاءالله در هفتههای آینده.
خدایا بهحق رسول گرامی اسلام قَسمات میدهیم، به همۀ ما این باورهای خوب را عنایت بفرما.
- الهی آمین.
توفیق انفاق فی سبیل خدا رو به همۀ ما عنایت فرما.
- الهی آمین.
) بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ. اللَّهُ الصَّمَدُ. لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ. وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ. (
- اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
پایان خطبۀ اول
أعوذ بِالله مِنَ الشيطانِ الرَجيِم. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ. الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی يُؤْمِنُ الْخَائِفِينَ و يُنَجِّی الصّالِحِينَ قَاصِمِ الْجَبَّارِينَ مُبِيرِ الظَّالِمِينَ مُدْرِکِ الْهَارِبِينَ وَ نَكالِ الظَّالِمِينَ مَوْضِعِ حاجاتِ الطَّالِبِينَ. وَ صَلِّ وَ سَّلِم عَلٰى نَبیِّهِ وَ رَسُولِه خاتَمِ الأنبیاء أَبی القاسِم المُصْطَفیٰ مُحَمَّد وَ عَلىٰ آلِهِ اللطَّیَّبینَ الاطَّهَرینَ المَعصُومینَ وَ لا سِیَّما عَلِیِّ بنِ اَبِی طَالِبٍ علیه السلام وَ فَاطِمَةَ الزهرا سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعالَمِینَ وَ الحسن وَ الحسین سَيِّدَیْ شَبابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ علی ابن الحسین وَ محمد ابن علی وَ جعفر ابن محمد وَ موسی ابن جعفر وَ علی ابن موسی وَ محمد ابن علی وَ علی ابن محمد وَ الحسن ابن علی وَ الحجة القائم المهدی صلوات اللّه علیهم أجمَعین وَ اللَّعْنَهُ دائِم عَلَىٰ أَعْدَائِهِمْ أَعداء اللّه مِنَ الان إلی يَوْمِ لِقاءِ اللّه.
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی مِنْ خَیْرِ اَعْوانِهِ وَ أَنْصَارِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِینَ بَیْنَ یَدَیْه اوصيکم وَ اوصی نَفْسی عِبادَ اللّه بِتَقوی اللّه وَ طاعَتِهِ وَ اجتناب مَعْصِیَته.
خودم و شما نمازگزاران را به طاعت و بندگی خدا سفارش میکنم و به دوری از گناه و معصیت، خودم و شما نمازگزاران را توصیه و سفارش میکنم و از خدواند متعال و منان استعانت میجویم به ما کمک کند، توفیق بدهد که در اتصاف به تقوا انشاءالله موفق باشیم.
مناسبتهایی رو داریم که نیاز به تذکر دارد و امروز 5مردادماه سالروز اقامۀ اولین نماز جمعه در کشور، به فرموده و فرمان حضرت امام(رضواناللهتعالیعلیه) و امامت مرحوم آیتالله طالقانی، ابوذر زمان هست. عرض تبریک دارم این روز رو به همۀ سنگرنشینان جمعه، مؤمنین و مؤمناتی که در تابستان و زمستان، هوای گرم و سرد مانع آنها از حضور در سنگر نماز جمعه نمیشود و همچنین به عزیزان، همکاران خودم در ستاد نماز جمعه که هر هفته و در بین هفته با برنامهریزی و جلساتی که تشکیل میدهند، برای بهتر برگذار شدن نماز جمعه تلاش میکنند. از همۀ مسئولین هم که در این راه کمک میکنند، مساعدت میکنند هم نهایت تشکر و قدردانی رو داریم. بههرحال در این روز جمعه که 5مرداد هست، یک اتفاق خوب دیگری هم در سال 67 افتاد و اون پیروزی غرورآفرین و افتخارآفرین مرصاد بود که آخرین درحقیقت توی ترکش دشمن، استفادهای از منافقین جنایتکار با سازماندهیشده و گروهبندی و تشکل خاص، با همۀ تجهیزات به کشور ما حمله کردند، ولی خداوند متعال اونها رو در تنگۀ مرصاد به دام انداخت و فرار را بر قرار اختیار کردند و به کسانیکه خلاصه اونها رو تشویق کرده بودند، ترویج کرده بودند و توصیه کرده بودند که حمله کنند، درحقیقت عدۀ زیادشان به جهنم واصل شدند و عدهای هم فرار کردند و امروز هم دارند در کشورهای بیگانه رو انجام میدهند، ولی شعارهای پررنگولعاب میدهند از طرفداری از ملت ایران با آنهمه جنایتی که انجام دادند که اسم خوبی بعضیها بر آنها گذاشتند به نام «داعشیهای ایران». همون جنایاتی که داعشیها در کشورهای دیگر مرتکب شدند، این منافقین در این کشور بدتر از آنها را مرتکب شدند که خیلی از شما بعضی از اون صحنهها رو دیدید. واقعاً جنایتکار بودند و به کیفر اعمالشون هم بحمدلله رسیدن.
من یک نکته در اینجا عرض میکنم. صدام وقتیکه همۀ راهها رو رفت، همۀ کمکها رو از دشمنان گرفت، جنگ احزاب را علیه کشور ما راه انداخت و در همۀ اینها شکست خورد، دستبهدامن اینم نافقین بیچاره شد و اونها هم خلاصه شکستی بر شکستهای قبلی اونها فقط اضافه کردند و با رسوایی تمام از کشور گریختند و ایران بحمدلله با ایمانی که مردمش داشتند، با صبر و استقامتی که داشتند و تبعیتی که از امام داشتند، به پیروزی رسیدند. امروز هم شما در عالم یک نگاه بندازید، داره تاریخ تکرار میشه. آمریکای جنایتکار همۀ تیرهای که داشته است، در ترکش خودش دیگه کوتاهی نکرده است. شلیک کرده است بهسمت کشور ما. خب جنگ نظامی رو راه انداختند، ترورهای فراوانی رو انجام دادند، تحریمهای اقتصادی رو انجام دادند، فتنههای فراوانی رو توی این کشور به نظر خودشان و بهزعم باطل خودشان مدیریت کردند؛ ولی آخرین مورد شما ببینید دستبهدامن منافقین شدند. در کشور خودشون برای اینها جلسه میگذارند، اینها رو تشویق میکنند، تشجیع میکنند، رحیه به این شکستخوردگان میدهند که اینها مگر برای اونها کاری بکنند. کارشون امروز به این درماندگی افتاده است و همانطوری که ما پیشبینیمان که این است و امیدمون هم از خداوند این هست که همانطوری که صدام با این تیر درواقع نتوانست به پیروزی برسد، آمریکای جنایتکار هم قطعاً با اینها نخواهد توانست به پیروزی برسد و همانطوری که صدام با فرستادن اینها درحقیقت به یک قبرستانی باعث شد که شکست خودش رو تصریع بکند، آمریکا هم با فرستادن اینها دارد درحقیقت گور خودش رو انشاءالله میکَند و بهزودی شکست آمریکا را هم ما شاهد خواهیم بود. دیگه این منافقین معلوم میشود که در هر زمانی که اینها کفگیرشان به ته دیگ میخورد، از این بیچارهها مییان استفاده میکنند و اینها هم خوب خلاصه شکست رو توی کاسۀ اینها میگذارن. این رو هم انشاءالله بهزودی شاهد خواهیم بود. اینهم نیاز است که به شهدای عزیزی که در عملیات مرصاد به شهادت رسیدند، برایشان آرزوی علو درجات و همنشینی با سیدالشهدا(ع) رو داشته باشیم و از خداوند پیروزی برای رزمندگان اسلام انشاءالله طلب کنیم.
دررابطهبا نماز جمعه من این هفته با اجازۀ همۀ عزیزان، دقایقی رو مطالبی رو عرض میکنم. ابتدا در موضوع نماز جمعه سخنی از امام و رهبری عزیز عرض میکنم. امام(ره) فرمودند: «نمازهای جمعه را باشکوه بهجا آورید. یکی از برکات این نهضت و انقلاب، همین اقامۀ نمازهای جمعه هست.» این سفارش امام هست. مایی که ادعا میکنیم پیروی از امام رو و ارادت به امام رو درحقیقت راه امام رو میخوایم بریم، یکی از سفارشات مؤکد امام، برگزاری و اقامۀ نمازهای جمعه با شکوه هست که شکوه نمازهای جمعه هم به حضور مردم هست. بههرحال ما نمیتوانیم حضور مردم رو در این موضوع نادیده بگیریم. همۀ ما باید تلاش کنیم هرچه بیشتر و بهتر و باکیفیتتر و باکمّیتتر در نمازهای جمعه مدرم حضور پیدا بکنند. مقام معظم رهبری میفرمایند: «اقبال به نماز جمعه دشمنان را ناکام و ناراحت میکند؛ چون با اقامۀ نماز جمعه، نقشههای دشمن بههم میریزد و نماز جمعه یک سنگر اساسی در مقابل تهاجم همهجانبۀ دشمن هست.» اگر از ارادتمان به مقام معظم رهبری هم بخواهیم صحنهای رو به نمایش بگذاریم، باز حضور در نمازهای جمعه از آن صحنههایی است که ارادت به مقام معظم رهبری را درحقیقت به نمایش گذاشتند. این سفارشات امام و رهبری عزیز.
یک روایت هم که خیلی روایت شیرینی است به نظر خودم از رسول گرامی اسلام، حضرت محمدبنعبدالله(ص) عرض میکنم. حضرت فرمودند: «إِذَا كانَ يَوْمَ اَلْجُمُعَةِ» وقتیکه روز جمعه فرا میرسد، خوب به این روایت دقت کنیم عزیزان مشوقی باشد برای ما که شرکت میکنیم. «أَرْسَلَ اللّهُ تَعالیٰ مَلائِکَةً مَعَهُمْ أقْلامٌ مِنْ ذَهَبٍ وَصُحُفٌ مِنْ فِضَّةٍ» خداوند ملائکهای رو میفرستد که همراه این ملائکه، قلمهایی از طلا و کاغذهایی از نقره همراهشان هست. «فَیَأْتُونَ وَ یَقِفُونَ بِبابِ الْمَسْاجِدِ» این ملائکۀ خدا، به امر خدا مییان درب مساجدی که نماز جمعه اقامه میشود، توقف میکنند و اسامی نمازگزاران را به ترتیبی که وارد مسجد میشوند، برای اقامۀ نماز جمعه مینویسند. «الْأوَّلَ فَالْأوَّلَ» به ترتیب نامنویسی میکنند اینها. وقتیکه به عدد خاصی رسید اسامی ثبتنامکنندهها، اینها مییان تو صفوف نماز جمعه راه میرند، جستوجو میکنند، پرسوجو میکنند، فلانی در هفتههای گذشته تو نماز جمعه بود، کجاست، وَ یَتَفَقَّدُونَ الَّذِینَ لَمْ یَحْضُرُوا» از کسانیکه حاضر نشدند تو نماز جمعه میپرسند، علت اینکه نیامدند چیست، «فَیَقُولُونَ: أیْنَ فُلانٌ؟» فلانی کجاست؟ اهل نماز جمعه بود، این هفته غایب هست. «قِیلَ لَهُمْ: هُوَ مَرِیضٌ» گفته میشود که بهخاطر کسالتی که داشته است، نتوانسته در نماز جمعه شرکت کند. این ملائکۀ خدا اینجوری میگن، میگن: «یَقُولُونَ: اَللّهُمَّ اشْفِهِ حَتّیٰ یُقِیمَ صَلاةَ الْجُمُعَةِ» خدایا آنکه مریض شده است و بهخاطر مریضی نتوانستند در نماز جمعه شرکت کند، خودت شفاش بده و دوباره بیاد و در نماز جمع شرکت کند. بعد همینطور بین صفوف راه میرن، باز میپرسن، حضوروغیاب اونها که مثل حضوروغیاب ماها نیست که فراموش کنند. فلانی هم اهل نماز جمعه بوده است، او کجا هست؟ باز گفته میشود که: «ذَهَبَ إلَی السَّفَرِ» گفته میشه فلانی رفته مسافرت، به همین خاطر نتوانسته تو نماز جمعۀ شهر خودش شرکت کند. «فَتَقُولُ الْمَلائِکَةُ: اللّهُمَّ رَدَّهُ سالِماً» خدایا این نمازگزار جمعه رو که این هفته مسافرت رفته است، به سلامت به وطنش برگردان. «فَإنَّهُ صاحِبُ الْجُمُعَةِ» او اهل نماز جعه بود. این ملائکۀ خدا اینجور حضوروغیاب میکنند و دعا میکنند. کسانیکه اهل نماز جمعه بودند، الان اسامی بعضی از عزیزان تو ذهن من مییاد، ولی نام نمیخوام ببرم که بهخاطر چه از دنیا رفتند و نتوانستند شرکت کنند، قسمت سوم این ملائکه باز پرسوجو میکنند فلانی کجا هست؟ در نماز جمعه نیست. باز گفته میشود که : «یَقُولُونَ أیْنَ فُلان؟» گفت فلانی کجاست؟ اهل نماز جمعه بود. «یَقُولُونَ ماتَ» میگن اون از دنیا رفت، به رحمت خدا رفت. اینها «فَیَقُولُونَ: اَللّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ» خدایا برای آن عزیزی که از دنیا رفته است، اهل نماز جمعه بوده است، نتوانسته بهخاطر اینکه به رحمت خدا رفته است، بیاید توی نماز جمعه، اون ملائکۀ خدا براش دعا میکنند. میگن خدایا او رو مورد مغفرت و آمرزش خودت قرار بده. «فَإِنَّهُ کانَ یُقِیمُ الْجُمُعَةَ» اون هم اهل نماز جمعه بود. یعنی اگر انسان با این چشمۀ فیض الهی خودش را متصل کرد، با این دریای رحمت الهی میشه تعبیر کرد از نمازهای جمعه، خودش رو وصل کرد، اگر یک هفتهای هم اتفاق افتاد، مسافرت بود، ملائکۀ خدا برای سلامیتش دعا میکنند. اگر هفتهای اتفاق افتاد بهخاطر کسالت و بیماری نتوانست در نماز جمعه شرکت کند، اونها برای شفای او دعا میکنند و اگر چنانچه به رحمت خدا رفت، عزیزانی که اهل نماز جمعه بودند که چهرههای نورانی اونها هر هفته قطعاً تو این فضا روحشون شاهد حضور شما هست و آرزوشون حضور در نمازها هست، برای آمرزش اونها ملائکۀ خدا دعا میکنند. قطعاً دعای ملائکۀ خدا به اجابت میرسد. نماز جمعه اینچنین جایگاهی هست. لذا 5مرداد روز نماز جمعه هست و انشاءالله از خداوند بخواهیم که به ما توفیق بدهد اهل نماز جمعه بشیم که اگر یک هفتهای هم احیاناً نتوانسیم بیاییم، ملائکۀ خدا از ما پرسوجو کنند، احوالپرس ما باشن و برایمان دعا کنند انشاءاللهتعالی.
اما چند جملهای هم دررابطهبا ماهیّت کار ائمۀ جمعه من خدمت شما نمازگزاران عزیز عرض میکنم. ببینید ماهیت کار ائمۀ جمعه فرهنگی است. نه کار اجرایی دست ما هست، نه کار قضایی دست ما هست. ما ماهیت کار ائمۀ جمعه کار فرهنگی هست و در این کار فرهنگی دو عنوان اولویت ائمۀ جمعه هست که برگرفتۀ از فرمایشات امام راحل(رضواناللهتعالیعلیه) و مقام معظم رهبری. اول هدایتگری معنوی و فکری و اخلاقی جامعه است. اولین کاری که در کارهای فرهنگی اولویت ما هست، این موضوع است. بههرحال هدایتگری معنوی و فرهنگی و اخلاقی مردم و دوم هدایتگری سیاسی و بصیرتافزایی و روشنگری. اینهم محور دوم کار فرهنگی ائمۀ جمعه است و عمدۀ محتوای خطبۀ دوم ائمۀ جمعه، برگرفته از فرامین امام جامعۀ مسلمین که امروز مقام معظم رهبری، حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای میباشند، محتوای خطبۀ دوم ما رو صحبتهای معظمله تشکیل میده و در مواجهۀ سیاسی، چند اصل در اولویت کاری ائمۀ جمعه قرار داد که بهخصوص با مدیریت جدیدی که بر شورای سیاستگذاری ائمۀ جمعه بههرحال حاکم شده است، این چند اصل رو توصیه و تأکید دارند که ائمۀ جمعه باید رعایت کنند.
من این اصول رو بهاجمال عرض میکنم تا نمازگزاران عزیز بدانند، ما نیاز داریم به راهنمایی شما مردم، نیاز داریم به اینکه اگر جایی لغزشی داشتیم در خطبههامون، عزیزان فرهیخته امروز بحمدلله فراوان در نمازهای جمعه شرکت میکنند، هم از دانشگاه، هم از آموزشوپرورش معلمین عزیز، هم از حوزههای علمیه اعظۀ بزرگوار روحانی،مدرسین عزیز، مبلغین عزیز، در جمع خواهران، در جمع برادران، من اینها رو بهاجمال عرض میکنم که اگر چنانچه عزیزان در طول سال که ما میخوایم خطبه بخوانیم، گاهی انحرافی از این اصول در ما دیدند، به ما بگویند. ما اگر انتقاد میکنیم گاهی، انتقادپذیر هم هستیم. خداوند بحمدلله به همۀ ائمۀ جمعه یک روحیه و سعۀ صدری داده است که از انتقادی که از آنها بشه، هیچ ناراحت نمیشن؛ بلکه استقبال هم میکنند. لذا من اینها رو عرض میکنم، عزیزان دقت داشته باشند. که خطبه های نماز جمعه روی پیامرسانهای داخلی گذاشته میشهد، از اونجا هم انشاءالله هم عزیزان گوش دادند بعداً، ما رو یاری کنید، دست ما رو بگیرید، با انتقادهای سازندۀ خودتون انشاءالله بر غنای خطبههای نماز جمعۀ ما بیفزایید.
اولین اصل از اصول سیاسیای که ما در خطبهها هم اون رو باید تبلیغ کنیم، هم اون رو رعایت کنیم، تبعیت کامل از سیرۀ سیاسی امام جامعۀ مسلمین، مقام معظم رهبری است. ما در این موضوع از آقا تبعیت کامل داریم.
دوم حفظ و تقویت اصل نظام و ارکان نظام اسلامی است. چیزی که از اصول کار ائمۀ جمعه میباشد.
سوم حفظ و ارتقاء وحدت و برادری در جامعۀ اسلامی. یک نماز جمعه، هموغمش روی این موضوع متمرکز شده است. وحدت در جامعۀ اسلامی بیشتر بشه. امامجمعهای باعث تفرقه در جامعه نباید بشه. این از مطالبات مقام معظم رهبری است و از راههایی است که ما باید این رو بپیماییم.
و چهارم ایستادگی عزتمندانه و مقابلۀ شدید با دشمنان اسلام است. نمازهای جمعه اینهم یکی از اصول کارشون هست.
و پنجم جذب حداکثری و دفع حداقلی از مطالبات مقام معظم رهبری است و در راستای کار ائمۀ جمعه و ستادهای نماز جمعه و همۀ کسانیکه با نماز جمعه سروکار دارن، این موضوع قرار دارد، جذب حداکثری و دفع حداقلی.
و ششم هدایتگری، بصیرتبخشی و افزایش قدرت تحلیل سیاسی در آحاد جامعهای که به نماز مییان. اینهم یکی از وظایف ائمۀ جمعه هست. در اینها اگر شما بخواهید بیست مورد هست، نمره بدهید، شاید مثلاً نمرۀ بعضی از اینها ما نمره نیاریم، نمره نگیریم بعضی از این بندها رو. من بیست مورد انتخاب کردم که شما عزیزان نمره بدهید. بعداً هم اگر شد انشاءالله در یک نامهای، در صندوقهای اعتقادات و پیشنهادات قرار بدید. خود ما هم در خدمت همۀ عزیزان هستیم تا بدونیم نمرهمان چند هست. ملاک کار ما نمرهدهی مردم هست به ما که برایمان ارزش دارد درحقیقت.
و هفتم امیدآفرینی و نشاطبخشی عمومی از رسالتهای ائمۀ جمعه هست.
هشتم صیانت همهجانبه از حقوق مردم و مردمداری از اصول کار ائمۀ جمعه میباشد.
نهم دعوت به قانون و قانونمداری و حرکت در چارچوب قوانین کشور یکی از اصول کار ائمۀ جمعه هست.
و دهم برخورد عادلانه و پدرانه با جناحها و احزاب سیاسی درون نظام؛ لذا امامجمعه در یک گروه سیاسی تعریف نمیشود. عملکرد او، موضعگیریهای او باید بهگونهای باشد که همه احساس کنند تحت پوشش این جایگاه قرار دارند. حق ندارد امامجمعه گروهی را که درون نظام تعریف شده است و قانونمند دارد فعالیت میکند، به شکلهای مختلف اینها رو بخواد طرد کند. این نیست.
یازدهم حفظ نشاط سیاسی جوانان مؤمن و انقلابی و انگیزهبخشی به آنها و حمایت از آنها از اصول کار امامجمعه هست.
و دوازدهم وحدت بر مبنای محکمات انقلاب اسلامی و پرهیز از دوقطبی و سهقطبی سازی جامعه است. محکمات نظام جمهوری اسلامی در رأس آنها ولایت فقیه است و دوم قانون اساسی هست. و سوم ارزشهای دینی و عرفی جامعۀ اسلامی است. این سه از محکمات است. ما بر اساس اینها وحدت میخوایم به وجود بیاریم و تقویت کنیم وحدت رو بر اساس این محکمات انقلاب. سلایق اشخاص برای ما محترم هست؛ ولی برای ما ملاک کار نیست.
و سیزدهم حمایت از جهتگیریهای اصولی و انقلابی مسئولین نظام هست. اگر مسئولی موضعگیریهای انقلابی داشت، ما وظیفه داریم حمایت کنیم. شما شاهد بودید همین اخیراً طی روزهای گذشته، سردار رشید اسلام، سرداری که نام او تَن دشمن رو به لرزه میآورد، در سخنرانیای که داشتند، با صراحت اعلام کردند اصلاً شأن ریاستجمهوری ما این نیست که بخواهد بیاد جواب ترامپ قمارباز رو بده. فرمودند من، این شکستهنفسی کردند، گفتند من بهعنوان یک سرباز این نظام، جواب ترامپ رو میدم. این درحقیقت چرا؟ چون اخیراً ریاست محترم جمهوری ما موضعگیریهای انقلابی و خوبی داشتند. همۀ ما وظیفه داریم موضعگیری انقلابی مسئولین رو حمایت بکنیم و اینهم یکی از کارهایی است که ائمۀ جمعه درحقیقت وظیفهشان هست.
و چهاردهم تشویق و ترغیب مردم به همکاری به مسئولان و کمک به امور عمومی کشور. این وظیفۀ ما هست. مسئولین از خودِ این مردم هستند. شما مردم رأی میدید، انتخاب میکنید، همۀ اعضای اصلی این نظام به رأی شما مردم هست. وقتیکه رأی دادید، مسئولی رو انتخاب کردید، حالا این مسئول در جایی از شما کمک میخواد. ما وظیفه داریم تشویق کنیم مردم رو به همکاری و همدلی با مسئولین و در کارهای عمومی نقش اساسی را ایفا کردن مردم، این یکی از رسالتهای ائمۀ جمعه هست.
پانزدهم نقد منصفانه و دفاع واقعبینانه بدون حبوبغضهای شخصی، بدون حبوبغضهای سیاسی، حزبی و گروهی یکی از رسالتهای ائمۀ جمعه هست. نقد ما باید منصفانه باشه. گاهی خودم رو عرض میکنم، شاید از جادۀ انصاف انسان خارج میشه وقتی قرار میگیره در یک جایی در نقد. ما باید نقدهامون منصفانه باشه. من کمک میخوام از عزیزان. از فرهیختگان، از دانشگاهیان، از فرهنگیان، از اعظۀ بزرگوار روحانی در این موضوع بهخصوص بندۀ حقیر رو بیشتر انشاءالله کمک کنند. هدایت کنند و مساعدت داشته باشند.
و شانزدهم احترام به اختلافنظرها و سلایق در موضوعات فرعی. در موضوعات اصولی که ما باهم یکی هستیم؛ اما در موضوعات فرعی ممکن است اختلافنظرهایی باشد. امامجمعه باید به همۀ اون اختلافنظرها در موضوعات فرعی احترام بگذارد. حق بیحرمتی و حرمتشکنی نسبت به اون سلایق در موضوعات فرعی رو ندارد.
و هفدهم عدم توجه به شایعات. بههرحال امامجمعه در میان مردم راه میره. بپذیریم عزیزان که گاهی شایعات در بین ما خیلی زود رواج پیدا میکنه. عزیزانی هستن که توقع دارن شایعات رو همونجوری که آنها پذیرفتند، امامجمعه هم بپذیرد. نه، این وظیفۀ امامجمعه نیست. امامجمعه باید از کانالهای مطمئن به اون موضوع علم پیدا بکند. بعد که علم پیدا کرد، راههای تذکر اونهم باز مشخص شده است. باید از اون طریق و کمتر به خطبهها باید انتقاد کشیده بشه. این و من عرض میکنم، هم اعظۀ بزرگواری که در نماز جمعه شرکت میکنند و گاهی از امامجمعه توقع دارند که بهقولمعروف خیلی پرشور و احساسی صحبت کند و همراه بشه در شایعات با آنها، ما وظیفه نداریم. فردای قیامتی پیش روی داریم. میخوایم جواب بدیم. تو قبر هیچکس به داد انسان نمیرسد. ما اگر بر اساس یک شایعهای، حرفی زدیم، آبروی کسی رو بردیم، فردای قیامت خودمون باید جواب بدیم. شما که نمییاد اونجا کمکمون کنین. لذا امامجمعه در اینجا باید از حصول یقین در موضوعات از طریقهای مطمئن برایش حاصل بشود، راهی هم تعریف شده است که چجور اون رو باز اعلام بکند.
و هجدهم پرهیز از یأس و ناامیدی در میان مردم و پرهیز از سیاهنمایی نسبت به عملکرد نظام و مسئولین که از آن به «فتنۀ زرد» امروز تعبیر میکنند؛ یعنی اگر ما صحبتمون باعث یأس و ناامیدی مردم شد، این رو به یک فتنه تعبیر میکنند کارشناسان؛ لذا ما حق نداریم جوری صحبت کنیم مردم ناامید بشن. شما توی فرمایشات مقام معظم رهبری دقت بکنید. یک سخنرانی مقام معظم رهبری، گاهی امید به انسان میده. امید هست که انسان رو روی پای خودش نگه میدارد. امید هست که انسان رو به حرکت وادار میکند. یأس و ناامیدی باعث خمودگی انسان میشه. جامعه هم به همین طریق. لذا ما یکی از وظایفمون همین موضوع است. امید واقعی در بین مردم بههرحال باید ایجاد بکنیم.
و نوزدهم اعلام موضع صریح و قاطع در مقابل جریانهای معاند و مخالف نظام. امامجمعه باید یک موضوع قاطع و صریحی نسبت به مخالفین و معاندین داشته باشد که در داخل باشن که بهعنوان منافق ما از آنها نام میبریم و چه در خارج که بهعنوان معاند از اونها و دشمن نام میبریم، امامجمعه باید موضعش صریح باشد.
و بیستم حفظ وجهۀ مردمی این نهاد مقدس و ایجاد بستر مناسب برای دیدار مردم و مسئولین و قرار گرفتن در صف واحد بندگی خدا، برادری بین آحاد جامعه و همدلی و محبت و مودت بیشتر بین مردم و مسئولین. این بیست مورد از کاری که بهعهدۀ ما طلبهها هست بهعنوان امامجمعه. من همه رو عرض کردم که عزیزان انشاءالله ما رو یاری کنند در این موضوع. قطعاً عزیزان تحصیلکرده هستند. از همۀ اقشار، مردم فهیم ما، گاهی عزیزانی از بازاریان ما یک پیشنهادهایی میگن، یک تذکرهایی میدن که میبینیم ما غافل بودیم از اون. من از همۀ عزیزان استمداد میکنم و کمک میخوام. انشاءالله که در این راه ما رو یاری کنند با پیشنهادهای خودشون، با انتقادهای خودشون و ما هم سعیمان بر این است که بههرحال در موضوع تذکراتی که عزیزان میدن، رعایت کنیم.
آخرین عرض من این است عزیزان که خب جای تشکر دارد از نیروی محترم انتظامی، دادگستری و بهخصوص حکم دادستانی محترم در اینکه بهسرعت اتفاقی افتاد در این شهرستان. احشام عدۀ زیادی از مردم رو یک عدۀ مفتخور سارق آمدند بردند و با دستور قضایی و تلاش نیروی انتظامی، بحمدلله طی شاید دوسه روز، اینها رو برگردوندن به صاحبان اصلیاش. مردم ابراز رضایت کردن. تشکر کردن، به ما منتقل کردن، ما وظیفه داریم، واقعاً کار خوبی انجام شد. امیدواریم انشاءالله در برخورد با همۀ اختلاسگران هم به همین سرعت و با همین دقت انشاءالله کار بشه. مردم وقتی ببینن، خوشحال هستن، ابراز رضایت میکنن، تشکر میکنن و همۀ ما هم از این عزیزان ممنون و سپاسگزار هستیم، نیروی محترم انتظامی، بسیج، سپاه، اینها در برقراری امنیت نقش اصلی رو دارن و امیدواریم خداوند انشاءالله بر توفیقات و تأییدات این عزیزان بیفزاید.
خب، در 8این ماه هم وفات حضرت آیتالله مشکینی رو داریم که ایشان میدونین مرد دیانت و سیاست بود بهمعنای واقعی همراه با اخلاق و رأفت اسلامی که درود خدا به روان پاک این عزیز سفرکرده. امیدواریم خداوند به ما توفیق بده راه این عزیزان رو بتوانیم به شایستگی انشاءالله برویم و طی کنیم و عاقبت ما رو هم خداوند ختمبهخیر بگرداند.
خدایا ما را یکآن به خودمان وامگذار.
- الهی آمین.
گناهانی که مانع استجابت دعا میشود، از ما ببخش و بیامرز.
- الهی آمین.
رهبر فرزانۀ انقلاب، خدمتگزاران نظام بر توفیقات و تأییداتشان بیفزای.
- الهی آمین.
کسانیکه صادقانه به دین و مملکت ما خدمت میکنند، تأیید فرما.
- الهی آمین.
کسانیکه منافقانه خیانت میکنند، رسوا و ذلیل فرما.
- الهی آمین.
) بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ. قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ. اللَّهُ الصَّمَدُ. لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ. وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ. ( صدق الله العلی العظیم. و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
- اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم.
پایان خطبۀ دوم
[attachment=14:001_A_001_mahdi_141219_001_2014_12_19.lite.mp3]...
[attachment=10:001_A_001_mahdi_141107_001_2014_11_07.lite.mp3]...
[attachment=9:001_A_004_mahdi_141031_001_2014_10_31.lite.mp3]...
attachment=8:93-08-02.mp3]...
[attachment=7:93-07-25.lite.mp3]...